Beslutsstöd och datalager

 

 

 

Beslutsstöd datalager

Analysområden:

kostnadsuppföljning

kundorientering CRM 

kvalitetssäkring TQM

kritiska framgångsfaktorer

verktyg 

publikationer

metodik

våra produkter

utbildning

förstasidan IT plan

referenser

Uppföljning av kostnader och intäkter                       

Alla organisationer måste kunna ställa uppnådda nyttovärden i relation till de nedlagda resurserna. När någon förbrukar en resurs vilken nytta medförde det och vilka resurser förbrukades?

intäkter

Inom näringslivet kan nyttovärden ofta beskrivas med uppnådda försäljningsintäkter, som är lätta att fastställa.

Inom offentlig förvaltning är nyttovärdena inte lätta att kvantifiera. Man är här beroende av ett bra kvalitetsbegrepp.

kostnader 

I de flesta fall är de direkta kostnaderna (som direkt hör samman med en tjänst eller en produkt) lättare att fastställa. T.ex. beskrivs den direkta kostnaden för en vara som säljs i en butik ofta ganska väl med det belopp som butiken betalat grossisten för varan.

Övriga kostnader ("samkostnader", "fasta kostnader", etc) är svåra att ställa i relation till nyttjandet av en tjänst eller en produkt. T.ex. gäller det att fastställa hur stor del av alla kostnader som är förknippade med att ha butikens som skall belasta varje såld vara.

Nyckeltal med effektivt beslutsstöd  

Moderna analysverktyg gör att man kan hitta även små, intressanta avvikelse som döljer sig bakom de stora summorna.

Activity Based Costing (ABC) är en etablerad metod att uppnå en bättre förståelse för vilka kostnader man bör fördela på det enskilda nyttjandet av olika varor och tjänster. Med ABC-metoden kan man resultaträkna även små delverksamheter, ja ända ned till en enskild transaktion. Analysverktygens mångsidighet gör det möjligt att med stor precision hitta resultatmässiga avvikare. 

Balanserade styrkort (balanced scorecard) innebär att följa upp verksamheten efter ett fåtal enkla variabler utöver de ekonomiska måtten. Datalager och analysverktyg behövs för att hitta orsaken till de avvikelse som styrkorten visar.

Nyttja Grafik. Uppföljning innebär att följa upp variationer som kan grunda sig på ett stort antal mätvärden. Några exempel är tidrelaterade data som kassflöden och lagernivåer. Dessa kan beskrivas som nyckeltal, men man uppnår en djupare förståelse med grafisk redovisning. Människan har stor förmåga att avgöra skillnader i mönster mellan olika datamängder som illustreras grafiskt.

Benchmarking avser inte bara jämförelser mellan olika företag. De intressantaste analyserna uppnår man med ett beslutsstödsystem där jämförelser kan göra på alla nivåer och på alla typer av variabler (kund, produkt, anställd, etc). Många företag analyserar sin verksamhet dag för dag enligt principen benchmarking.